جلسة شورای علمی دانشنامه قرآن شناسی تشکیل شد -






جلسة شورای علمی دانشنامه قرآن شناسی تشکیل شد

جلسة شورای علمی دانشنامه قرآن شناسی تشکیل شد

جلسه شورای علمی دانشنامه قرآن شناسی به منظور بررسی محققان پیشنهادی گروههای اخلاق و عرفان، اقتصاد و حقوق و بررسی عناوین مباحث قرآن و اندیشه اجتماعی تشکیل شد.
در این جلسه، حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمدعلی رضایی اصفهانی، معاون پژوهشی دانشنامه قرآن شناسی، طی سخنانی پیشنهادات گروه اخلاق و عرفان برای تعیین محقق مدخل های اخلاق و عرفان را مطرح کرد و سپس محققان و عناوین مباحث قرآن و اندیشه اجتماعی که قبلاً در جلسه حلقة کارشناسی به تصویب رسیده بود، مورد بحث قرار گرفت.
براساس مصوبات جلسه شورای علمی دانشنامه قرآن شناسی، مقرر شد مدخل های گروه اخلاق و عرفان شامل احسان و صدق به پژوهشگر دینی، حسین شکرابی اختصاص یابد. همچنین مداخل: تواضع و خضوع، علم الهی، خیر و شر به ترتیب به محققان: علی اکبر تلاخی، سهرابی و جبرئیلی اختصاص یافت. محققان سیده مژگان سخایی و سیدکاظم رجائی برای مداخل" موعظه " و " مال و ثروت " تعیین شدند و حجت الاسلام خسروپناه عهده دار پژوهش درباره مداخل توحید، ویژگی های انسان و انسان کامل شد.
بنابراین گزارش، ارائه پژوهش مربوط به مداخل "عجب و ریا " و "عدالت و انصاف" بر عهده بیوک علیزاده قرار گرفت و دکتر مظاهری نیز عهده دار مداخل امهات اسماء و صفات الهی، خلقت و تجلی شد.
بر همین اساس در گروه اقتصاد، مدخل زهد و قناعت به پژوهشگران دینی : خلیلیان و عباسیان اختصاص یافت و سیدرضا حسینی، عهده دار پژوهش مدخل خمس شد.
در گروه حقوق، مدخل لعان، ظهار و ایلاء بر عهده حسینعلی بای قرار گرفت و جواد خرمیان مداخل "وجود" در گروه فلسفه، "وجود شامل وحدت و کثرت" در گروه اخلاق و عرفان را عهده دار شد.
از مدخل های مصوب دانشنامه قرآن شناسی در مباحث قرآن و اندیشه اجتماعی می توان به کلیات (تعریف، تقسیم بندی، واژگان اجتماعی قرآن)؛ جامعه (اصاله الفرد و اصاله الجامعه (تأثیر فر بر جامعه و بالعکس و...)؛ قانونمندی جامعه (اصل قانونمندی و تصادفی بودن، جبر اجتماعی، سنن اجتماعی و...) اشاره نمود.
همچنین قرآن و نظریه اجتماعی؛ گره شناسی (منزلتی- دینی و...)؛ نقش ها و منزلت ها (پدری، همسری و...) و نهادها (کلیات- تأثیر و تأثّرات- موارد غیر ارجاعی مثل حکومت، آموزش و پرورش و ...) از دیگر مدخل های مصوب این بخش بود.
نهاد دین، نهاد خانواده، سازمان ها (سازمان های دینی مثل مسجد و غیر دینی مثل شورا و ...)، فرهنگ، آسیب شناسی فرهنگ، هنجارها و ناهنجاری های اجتماعی، اجتماع و جامعه مدنی، ظهور و انجام تاریخ و جامعه مطلوب، سایر مدخل های مصوب دانشنامه قرآن شناسی در مباحث قرآن و اندیشه اجتماعی است.
همچنین در این جلسه تعداد 15 نفر از نویسندگان مصوب از مؤسسات پژوهشی و مراکز آموزش عالی تعیین و مقرر شد که با آن ها مذاکره شود. همچنین در این جلسه پیشنهاد راه اندازی حلقه خاصی برای جامعه شناسی مطرح شد.
شایان ذکر است جلسه شورای علمی دانشنامه قرآن شناسی با حضور مسئولان و پژوهشگران این دانشنامه در محل پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.